Utazási feltételek

Tisztelt Megrendelőnk vagy leendő Megrendelőnk és Partnerünk!

Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket a gépkocsivezetőkre vonatkozó legfontosabb hatályos előírásokról az Európai Parlament és Tanács 561/2006/EK rendelete alapján:

Munkaidő:

1 sofőr munkaideje 24 órán belül legfeljebb 13 óra lehet (a busznak a telephelytől való indulásától az oda való visszaérkezéséig), mely 15 órára hosszabbítható, ha a gépkocsivezető 3 óra megszakítás nélküli pihenőidőt tud tartani. A munkaidőbe az az idő is beleszámít, amit a gépkocsivezető nem vezetéssel tölt, de rendelkezésre áll.

Vezetési idő:

A napi munkaidőn belül 1 gépkocsivezető napi 9 órát tölthet vezetéssel, mely heti két alkalommal 10 órára növelhető. 1 gépkocsivezető folyamatosan 4 és fél órát vezethet, ez után kötelezően legalább 45 perces szünetet kell tartania.  Ha 4 és fél órán belül áll meg és nem veszi ki egyszerre a 45 perces szünetet, akkor először egy minimum 15 perces szünetet kell tartania, melyet egy minimum  30 perces szünetnek kell követnie. A második szünetnek mindenképpen legalább 30 percesnek kell lenni, függetlenül attól, hogy az első szünet meghaladta-e a 15 percet. 15 percen belüli megállás vezetésnek számít!

Pihenőidő:

Napi minimum 11 óra, melyet a gépkocsivezetőnek szálláshelyen kell eltöltenie. A pihenőidő két részletben is kivehető, az első része legalább 3 óra, amásodik része legalább 9 óraegybefüggő pihenőidő kell legyen.

Amennyiben a program nem teszi lehetővé fenti szabályok betartását, úgy két gépkocsivezető szükséges.

Két gépkocsivezető folyamatosan 20 órát tölthet vezetéssel (felváltva vezetnek), ezután 9 óra egybefüggő pihenőidőt kötelesek szálláshelyen eltölteni.

A vezetési- pihenő- és munkaidő betartásáért a gépkocsivezető felelősséggel tartozik, az időkorlátokat túllépő mozgásokat megtagadhatja.

Kérjük Önöket, fogadják megértéssel fenti számunkra is kötelező érvényű előírásokat, melyek olykor esetleges merevségük ellenére is – elsősorban az utasok érdekeit védik.